Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası, tarafların evliliği sona erdirmek için başvurduğu boşanma davası türünden biridir. Aile birliğinin tarafların anlaşması çerçevesinde neticelendirilmesi olarak da bilinen anlaşmalı boşanmada tarafların özgür iradelerini kullanarak hareket etmeleri gerekmektedir.
Taraflardan birinin dahi özgür iradesi dışında anlaşmayı kabul etmesi anlaşmalı boşanma talebini geçersiz kılar. Bu durumda davanın anlaşmalı boşanmadan çekişmeli boşanmaya dönüşmesi söz konusu olur.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davasının anlaşmalı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla evliliğin en az 1 yıl sürmesi ve ortak iradenin belirtilmesi gerekmektedir. Aile birliğinin devamını gerektiren hallerin bulunmaması ve tarafların da boşanma niyetini açıkça belirtmeleri durumunda boşanmanın kabul edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Açılacak boşanma davasında hâkim iradenin özgürlüğüne kanaat getirirse ve taraflar arasında finansal konularda da herhangi bir anlaşmazlık bulunmuyorsa boşanma gerçekleşir. Boşanma sırasında çocuklarla alakalı kararı hâkim, çocukların faydasını gözeterek verir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılmalıdır?
Genel itibariye boşanma davalarında, taraflardan birinin yerleşim yeri veya dava açılmadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi yetkilidir. Bunun yanına anlaşmalı boşanma davasında, taraflar anlaşmaya varmaları halinde diledikleri yerde boşanma davası açabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Davasının Açılması için Gerekli Koşullar
Türk Medeni Kanunu uyarınca anlaşmalı boşanmaya gidebilmek adına belli başlı koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde boşanmanın gerçekleşebilmesi söz konusu olmamaktadır. Bu koşullar şu şekildedir;
Evliliğin En Az 1 Yıl Sürmesi
Evliliğin en az 1 yıl sürmesi ile kastedilen resmi nikahın kıyılmasından itibaren geçen süredir. Taraflar arasında resmi nikah öncesinde imam nikahla beraber yaşama ya da nişanlanma gibi durumlar varsa bu süreler 1 yıla dahil edilmez. Çünkü Medeni Kanun için süre ancak resmi nikahın kıyılması sonrasında başlar.
Eşlerin Mahkemeye Beraber Başvurması ya da Bir Tarafın Açtığı Davanın Diğer Eş Tarafından Kabulü
Tarafların anlaşmalı boşanma davası çerçevesinde ortak bir dilekçe vermeleri ya da verilen dilekçenin diğer tarafça kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak burada önemli olan davanın açılma zamanındaki anlaşma değildir. Çekişmeli boşanma davası olarak açılan bir dava devam ederken anlaşmaya varılarak davanın anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi de mümkündür. Önemli olan ortak karara varılmasıdır.
Taraflar Kararlarını Hâkim Önünde Açıklamalıdır
Türk Medeni Kanunu, ikraha dayana halleri de dikkate alarak tarafların kararlarını hâkim önünde açıklamalarını ister. Bu sayede hâkim tarafların kararlarını özgürce aldıkları düşüncesine sahip olduğunda davayı kabul eder ve anlaşmalı boşanmaya karar verir.
Hâkim Mali Sonuçları ve Çocukların Durumunu Makul Bulmalıdır
Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar mali olarak her detay üzerinde anlaşırken çocukların da kime verileceği ile alakalı çocukların faydasını gözeterek karar alır. Bu noktada tarafların anlaşması hâkim için uygunsa anlaşmalı boşanma gerçekleşmiş olur.
Boşanma Nedenleri
Boşanma süreci, evlilik sürecini sürdüremeyen ve ayrılmak isteyen çiftlerin gerçekleştirdiği bir süreçtir. Boşanma davalarının genel nedenlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Gereken Zorunlu Konular
Söz konusu boşanma prosedüründe değinilmesi gereken zorunlu konular bulunmaktadır. Boşanma kararı verilebilmesi için, serbest iradelerinin yansıra, boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda yeni velayet konusunda düzenleme bulunması gerekmektedir. Davaya bakan Hakim tarafında , tarafların ve çocukların menfaatlerine göre anlaşma protokolünde gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Hakim tarafından yapılan değişikliğin taraflarca da kabulü halinde boşanma gerçekleşir. Bu doğrultuda taraflar arasında anlaşma sağlanmaması durumunda ise dava çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
Tarafların nafaka ya da tazminat taleplerinin bulunup bulunmadığı ve talep edilen miktarın ne kadar olduğu gibi hususların protokolde açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Taraflar nafaka ya da herhangi bir tazminat talebinde bulunmuyorsa bunun da protokolde yer alması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı
Söz konusu boşanma davasında bireylerin her konuda hem fikir olması gerekmektedir. Bu konulardan bir tanesi de mal paylaşımıdır. Düğünde takılan ziynet eşyaları, çeşitli para birikimi, mülk ve taşıt gibi tüm malların iki tarafında onay verdiği şekilde bölünmesi gerekmektedir. Evlilik birliği süresince edinilen malların nasıl paylaşılacağı, kimin ne kadar pay alacağı gibi konularda hem fikir olması gerekmektedir. Taraflardan birinin anlaşmanın şartlarını kabul etmemesi durumunda dava çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.
Anlaşmalı boşanmada itiraz Nasıl ve Nereye Edilir ?
Tüm davalarda olduğu gibi taraflardan her biri, anlaşmalı boşanma davalarında da gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde karar karşı istinaf yoluna başvurabilir. Boşanma kararları istinaf süresi içinde istinaf yoluna başvurulmaması veya istinaf incelmesi aşamasından onanarak geçmesi halinde kesinleşir. Boşanma kararları, kesinleşmeden uygulanması mümkün değildir.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Gerekli Mi?
Diğer tüm davalarda olduğu gibi bu davada da bireyler tüm süreci kendileri takip edebilirler. Ancak yasal sürecin en kusursuz şekilde işlemesi ve bireylerin zarara uğramaması için bir avukat şarttır. Özellikle boşanma davalarında eşlerin birbirlerine karşı tahammülleri az olduğu için bazı sıkıntılar meydana gelebilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası, bir diğer boşanma davası türü olan çekişmeli davaya göre daha kısa sürmektedir. Ancak yine de eşler arasında bazı anlaşmazlık durumları meydana gelebilmektedir. İşte bu durumları önlemek için söz konusu davalarında profesyonel bir avukat tarafından takip edilmesi çok önemlidir. Davanın bir avukat tarafından takip edilmesi hukuk ve maddi kayıpların önüne geçmektedir.