Kaza sonrası hasar alan ve bu hasarın sonucunda onarım, bakım, yenileme gibi işlemlerden geçen bir aracın ikinci el piyasasındaki değerindeki değişikliğe verilen kavram ‘araç değer kaybı’ olarak bilinmektedir. Bir araç kaza geçirdikten sonra ne kadar iyi tamir edilmiş olursa olsun kendi piyasasında değer kaybı yaşayacaktır.
Araç sahipleri genelde kaza sonrası araçlarını satma eğilimi gösterirler. Kaza sonrası aracın değerinin düşmesi ve kendi sorumluluğunda olmadan aracında değer kaybı yaşayan sürücülerin bundaki bilincinin artması sonucunda “araç değer kaybı” hukuk alanında kendine yer bulmayı başarmıştır. Kaza sonucu oluşan hasar kaybında hangi tarafında kusuru daha fazlaysa kaybı o tarafın sigorta şirketi karşılamak zorundadır.
Aracınızda oluşan değer kaybından sorumlu olmamanız durumunda talep edebileceğiniz bazı haklarınız bulunmaktadır. Bu hakların ne olduğunu bilmek süreci daha etkin bir şekilde takip edebilmenize yardımcı olur. Bir kaza sonrasında, hiçbir kusurunuz olmamasına rağmen aracınızda oluşan değer kaybını kusurlu olan kişiden mahkeme aracılığı ile talep edebilirsiniz.
Kusuru olmayan sürücü aynı zamanda zararını karşılaması için sigorta şirketine de başvurabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta zaman aşımına uğramaktan kaçınmaktır. Kazadan sonra 2 yıl içinde trafik sigortanızdan faydalanmak için sigorta şirketinize başvurabilirsiniz.
Bu noktada araç sahiplerinin aklına gelen ilk soru araçlarda oluşan değer kaybının neye göre belirlendiğidir. Kaza öncesinde ve sonrasında aracın ikinci el piyasasındaki değişimleri aracın değer kaybı olarak belirlenir.
Araç değer kaybı talep edebilmeniz için;
Değer kaybı hesaplanırken belirlenen kriterler gözetilerek bir hesap yapılır. Aracınızın modeli, kaç kilometrede olduğu, kazadan önceki piyasa değeri ve sonraki rayici, yaşı, bakımlarının yetkili serviste mi yoksa özel serviste mi yapıldığı, hasar gören parça ve bölgelerin durumu, aracın trafiğe çıkış tarihi bu kriterler arasındadır.
Örnek olarak; kazadan önce 200.000 TL olan aracınız kazadan sonra 180.000 TL’ye düşerse, arada oluşan 20.000 TL sizin zararınız olan tutardır. Kazadaki kusur durumunuza göre karşı taraftan zararınızı talep edebilirsiniz. Kusurun tamamının sizde olması durumunda herhangi bir hak talebiniz olamaz.
Aracınızda oluşan maddi kayıp iki farklı sigorta çeşidi ile karşılanabilir. Bunlardan ilki Zorunlu Trafik Sigortası; diğeri ise Kasko Sigortasıdır. Bu sigortaların hangi durumlarda size yardımcı olacağı konusu kafa karıştıran sorular arasında yar alır.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Yapmadan Ne Yapmalıyım?
Araç değer kaybı durumu yaşandığında yapmanız gereken ilk şey kaza yaptığınız araç sürücüsü ile kaza tespit tutanağı tutmak olmalıdır. Karşı tarafın tutanak tutmak istememesi durumunda trafik ekiplerini çağırarak kazayı tutanak altına alın.
Tutanak işleminden sonra aracınızı tamir ettirerek harcadığınız bedelin faturasını alın. Almanız gereken bir diğer belge ise eksper raporudur. Eksper, aracınızda oluşan değer kaybını tespit ederek buna uygun bir rapor oluşturur.
Tüm bu işlerle uğraşacak kadar vakti olmayan biri ise hukuki prosedürleri kendi adına en aza indirmek için alanın da uzman bir hukuk bürosuna başvurabilir.
Kaza meydana geldikten sonra, kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu, hasar fotoğrafları, ehliyet, ruhsat fotokopisi ve talep dilekçesi ile birlikte, kusurlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapılır. Başvuruları sigorta şirketinin e-posta adreslerinden ya da taahhütlü olarak posta yolu ile yapılabilir.
Şahsi olarak başvuru yapacak bilgisi ya da vakti olmayanlar için en ideal yol güvenilir bir hukuk firması ile çalışmak olur. Şeref Taş hukuk bürosu ile iletişim kurarak araç değer kaybı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey kaza geçiren aracınızın plakasını bize yollamak. Bu plaka üzerinden yaptığımız sorgulama ile aracın değer kaybını öğreniyoruz ve onay vermeniz halinde bize verdiğiniz vekaletle sizin adınıza tüm hukuki işlemleri hallediyoruz.
Sigorta hasarlarında 15 ve kasko hasarlarında 15 iş günü olmak üzere cevap hakkı olan sigorta şirketleri bu süreçte gerekli cevabı yollamazsa veya talebi reddederse Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesinde dava açılır. Davada gerekli takip yapıldığında olabilecek en hızlı sürede sonuç alınabilir.
Başvuru sırasında, yapılacak ödemeden evvel davanın tahkim sürecine uzaması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sigorta şirketi tarafından yapılan ödeme zararınızı karşılayacak düzeydeyse dava açmak dahi süreci uzatabilir. Böylece gerekli işlemler 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde sonlanmış olur. Zararın karşılanmadığı düşünüldüğünde merkezi İstanbul’da olan Sigorta Tahkim Komisyonu hızlı bir yargılama ile adaletli bir karar alır.
Tahkime bireysel olarak başvurmak da mümkündür; ancak yargılama süreci birçok hukuki prosedürü içinde barındırır. Başvuru şeklinizin nasıl olduğu, bilirkişi raporları, rapora yapılacak itiraz bu prosedürlerden sadece bazılarıdır. Tüm sürecin alanında uzman bir avukat tarafından yapılması sürecin sonunda hak kaybınızı en aza indirir. Alanında tanınmış ve uzman avukatlarla çalışmanın bir diğer artısı ise piyasada kendini avukat gibi tanıtan dolandırıcı ya da aracılardan kurtulmaktır.
Ülkemizde giderek daha da sık başvurulan araç değer kaybı süreci, ikinci el piyasasında yaşanan değişimler göz önüne alındığında bu konuda mağduriyet yaşayan herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi gereken bir konudur. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru sürecini detaylandırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.